Növényi antibiotikum: Oregano

Ismerje meg az oregánó hihetetlen előnyeit esszenciális olajával. Ez az ókori gyógynövény az emberiség történelme óta természetes támogatást nyújt. Az oregánó egy görög eredetű szó, amely „örömet” jelent, más néven szurokfű- az egyik leghatékonyabb természetes étrend-kiegészítőként van számon tartva. Számos előnye és antioxidáns tulajdonságai miatt hasznos illóolaj lehet házipatikánkban, népszerű választás azok számára, akik természetes megoldásokat keresnek egészségük támogatására. Várandósság, szoptatás ideje alatt kerüljük használatát, mivel hatással lehet hormonháztartásunkra is!
Az oregánóolaj kiválóan alkalmazható az emésztő- és a légzőrendszer akut fertőzésének kezelésére. A borsika, a fahéj, a kakukkfű, a szegfűszeg és a teafa mellett Paul Belaiche francia kutató szerint az oregánó is a legszélesebb spektrumú antibiotikus hatással rendelkező illóolajokat termelő növények csoportjába tartozik. Munkájában, a Traité de Phytothérapie et d’Aromathérapie-ban. (Párizs, 1979) leírt kísérletek szerint az oregánóolaj a kakukkfűolaj után a legerősebb természetes antibiotikum számos kórokozó ellen.
Mivel az oregánóolaj is egyfajta antibiotikumként viselkedik, így a használata alatt és utána 3-4 hétig probiotikum szedése javasolt vagy nagy mennyiségű probiotikus ételek – joghurt, kefir, savanyú káposzta – és prebiotikus táplálékok – spárga, hagyma, fokhagyma - beviteléről szükséges gondoskodni! Az oregánóban több mint 30 fajta aktív alkotóelem található - esszenciális olajak, vitaminok, ásványi anyagok, viszonylag nagy mennyiségű klorofill, csersav, flavonoidok, fitoszterolok és további értékes anyagok. Az oregánó legfőbb alkotórésze egy karvakrol-tartalmú, antiszeptikus hatású illóolaj. A karvakrol penészölő anyag, amely más fenolsavakkal együtt tönkreteszi a baktériumok és vírusok sejtfalát. Az oregánó ásványi anyagokat is tartalmaz, pl. kalciumot, cinket, rezet, foszfort.
Oregánó gyakorlati alkalmazásai:
Az oregánó (Origanum vulgare) sokoldalúan felhasználható a mindennapi élet különböző területein, köszönhetően jótékony hatásainak és sokféle alkalmazási módjának.
1. Gasztronómia
2. Aromaterápia
3. Bőrápolás
4. Természetes fertőtlenítőszer
Az oregánó erős antimikrobiális hatása miatt természetes fertőtlenítőszerként is használható. Hozzáadhatod házi készítésű tisztítószerekhez, hogy hatékonyan távolítsa el a baktériumokat és gombákat a felületekről. Különösen hasznos lehet konyhában és fürdőszobában.
5. Emésztés támogatása
6. Légzőszervi problémák kezelése

Az oregánó baktériumellenes hatásáról szóló ősi elméleteket bebizonyította a modern tudomány. A tudósok kísérletek sorával bizonyították, hogy az oregánó minden antiszeptikus anyag közül a legjobb eredményeket érte el, mivel a bőrön, nyálkahártyán, fertőzött sebeken egyaránt pusztítja a mikroorganizmusokat. páratlan, nem hasonlítható össze semmilyen más növénnyel.
Hatóanyagok és alkalmazás
Hogyan használjuk az oregánóolajat biztonságosan?
Az oregánóolaj mellékhatásainak elkerülése érdekében fontos néhány alapvető szabályt betartani. Ha hosszú távon tervezi az oregánóolaj használatát, érdemes étrendjébe probiotikumokat beilleszteni, amelyek segítenek fenntartani a bélflóra egyensúlyát. Először is, kezdje egy cseppel és figyelje a testének reakcióit. Ha nem tapasztal semmilyen negatív tünetet, fokozatosan növelheti az adagot, de mindig fontos betartani az ajánlott adagokat. Külső alkalmazás esetén mindig hígítani kell az olajat más hordozóolajjal, például olívaolajjal vagy kókuszolajjal, hogy elkerülje a bőrirritációt.
– Más élénkítő hatású növényekkel, mint a kakukkfű, zsálya vagy a kamilla jól használható gyógyfűpárna készítésére, amely felmelegítve görcsök, has-, fül-, fog- és torokfájás esetén a beteg területre természetes antiszeptikus tulajdonságokkal bír.
https://nepgyogyaszat.com/cikkek/oregano-a-szeles-spektrumu-antibiotikum/